Θεραπεία Γλαυκώματος

Διενεργούνται όλες οι διαγνωστικές μέθοδοι που αφορούν στην οφθαλμική υπερτονία και το γλαύκωμα και αντιμετωπίζονται όλα τα γλαυκώματα (ανοιχτής & κλειστής γωνίας, πρωτοπαθή και δευτεροπαθή) με τις πλεον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές (SLT, ALT, κλασσικές αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις με ή χωρίς αντιμεταβολίτες, βαλβίδες γλαυκώματος, DIODE Laser).

Όπως προαναφέραμε στην σχετική μας σελίδα για το γλαύκωμα, η καλύτερη θεραπεία για αυτή την ύπουλη νόσο,  είναι η πρόληψη. Σήμερα όλοι μετά την ηλικία των 35 με 40 ετών και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουμε αναφέρει, πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με γλαύκωμα,  θα πρέπει να κάνουναπαραιτήτως έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε 3-4 μήνες στον οφθαλμίατρο τους.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ριζική θεραπεία για το γλαύκωμα και γι΄αυτό το λόγο χορηγείται θεραπευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής. Η μείωση της πίεσης του ματιού είναι το κυριότερο όπλο για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Στα αρχικά στάδια χορηγούνται  κολλύρια τα οποία ρυθμίζουν την ενδοφθάλμια πίεση. Τα νεώτερα φάρμακα που οι ιατροί έχουν στην θεραπευτική τους φαρέτρα  είναι πολύ αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες.Ωστόσο αν το γλαύκωμα δε αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με τα κολλύρια, τότε επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση. Η πιο συχνή επέμβαση είναι η τραμπεκουλεκτομή. Στην επέμβαση αυτή ο χειρουργός οφθαλμίατρος  δημιουργεί  χειρουργικά μια τεχνητή παράκαμψη της αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού, με σκοπό την παροχέτευση του από τον πάσχοντα οφθαλμό.